Jagodowe orzeźwienie

Aksamitna konsystencja, delikatny, subtelny smak i aromat, wprost do niedzielnej kawy.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

30 minut

Calories

Lista składników

  • Biszkopty podłużne – 200 g – 2 1/2 szt

  • Jagody – 15 dag

  • Galaretka o smaku borówkowym – 2 szt

  • Galaretka krystaliczna – 2 szt

  • Śmietana 30 % – 200 ml – 2 szt

  • Ser mascarpone – 250 g – 2 szt

  • Czekolada biała – 4 kratki

  • Czekolada gorzka – 4 kratki

  • Galaretki o smaku borówkowym rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do zakrzepnięcia. Jagody umyć , zblendować.
  • Blaszkę 24 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia , ułożyć warstwę biszkoptów.
  • Śmietanę 1 szt ubić na sztywno , dodać borówki oraz ser mascarpone , wymieszać, dodać krzepnącą galaretkę , wymieszać wyłożyć na biszkopty.
  • Przykryć warstwą biszkoptów. Schłodzić.
  • Galaretki przezroczyste rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do zakrzepnięcia. Śmietanę ubić na sztywno , dodać ser mascarpone, krzepnącą galaretkę, wymieszać , wyłożyć na biszkopty.
  • Czekolady zetrzeć na tarce na wiórki , posypać po wierzchu.
  • Schłodzić w lodówce 4 godziny , pokroić na porcje.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*