Humus z kurek

Delikatny, pięknie pachnący i idealnie rozprowadzający się po pieczywie.

Szczegóły

Liczba porcji

160 g

Czas przygotowania

15 minut

Czas smażenia

15 minut

Lista składników

  • Kurki – 80 g

  • Cieciorka w zalewie – 80 g

  • Pasta tahini – – 2 łyżki

  • Czosnek – 1 ząbek

  • Masło – 1 łyżka

  • Rozmaryn – 1/3 łyżeczki

  • Sok z cytryny – 1 łyżka

  • Sól, pieprz czarny mielony

Kroki

  • Kurki oczyścić, umyć, większe przekroić. W rondelku rozpuścić masło, wrzucić kurki , doprawić solą, pieprzem, rozmarynem, usmażyć. Wystudzić.
  • Cieciorkę osączyć z zalewy, umieścić w naczyniu do blendowania. Czosnek obrać przecisnąć przez praskę, dodać.
  • Dodać wystudzone kurki , sok z cytryny, oraz pastę tahini, jeżeli nie mamy można dodać łyżkę sezamu i łyżkę oliwy z oliwek, zblendować na puszystą pastę.
  • Podawać z ulubionym pieczywem.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*