Filet z kurczaka zapiekany w warzywach

Delikatne mięso kurczaka otulone warzywami, stanowi smaczne i apetyczne danie.

Szczegóły

Liczba porcji

4 porcje

Czas przygotowania

20 minut

Czas pieczenia

30 minut

Lista składników

  • Filet z kurczaka pojedynczy

  • Kalafior – 4 duże różyczki

  • Ziemniaki – 30 dag

  • Papryka czerwona – 1/2 szt

  • Papryka zielona – 1/2 szt

  • Papryka żółta – 1/2 szt

  • Cebula biała – 1 szt

  • Ser żółty – 4 plastry

  • Majonez – 2 łyżki

  • Keczup – 2 łyżki

  • Przyprawa do kurczaka – 2 łyżeczki

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Olej do smażenia

Kroki

  • Fileta umyć , przeciąć na 4 części, doprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka.
  • Różyczki kalafiora ugotować. Ziemniaki obrać , pokroić w plastry podgotować. Cebulę obrać , pokroić w kostkę. Papryki umyć , pokroić w kostkę.
  • Na patelni rozgrzać trochę oleju , wrzucić cebulę, smażyć 5 minut, dodać papryki , doprawić solą i pieprzem, smażyć 4 minuty.
  • Majonez wymieszać z keczupem.
  • W naczyniu żaroodpornym ułożyć plastry ziemniaków , a na nich cebulę z papryką.
  • Na nich ułożyć porcje fileta.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić i piec 20 minut, wyjąć posmarować sosem majonezowo – keczupowym, ułożyć różyczki kalafiora.
  • Nakryć plastrami sera.
  • Wstawić do piekarnika i piec 10 minut lub dobrego zrumienienia sera. Podawać z ulubionymi dodatkami.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*