Duszona czerwona kapusta

Doskonały dodatek do drugiego dania.

Szczegóły

Liczba porcji

4 porcje

Czas przygotowania

40 minut

Lista składników

  • Kapusta czerwona – 1/2 średniej główki

  • Cebula biała – 1 szt.

  • Śliwki suszone – 10 szt.

  • Masło – 2 łyżki

  • Sok – 1/4 cytryny

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Kminek – 1/3 łyżeczki

  • Majeranek – 1/3 łyżeczki

Kroki

  • Kapustę poszatkować.
  • Do garnka wlać 1 1/2 szklanki wody, wrzucić kapustę i dusić na małym ogniu 10 minut.
  • Cebulę obrać, pokroić w kostkę.Śliwki pokroić na ćwiartki.
  • Dodać do duszącej się kapusty, doprawić solą i pieprzem, dusić 10 minut.
  • Skropić sokiem z cytryny, doprawić kminkiem i majerankiem,wymieszać dusić 1 minutę.
  • Dodać masło, dokładnie wymieszać dusić chwilę aż kapusta będzie szklista.
 

2 komentarze

  1. Ja jednak postępuję z kapustą (na gorąco tylko z białą, w sumie nie wiem czemu) inaczej. Cebulkę podduszam na maśle do lekkiego zezłocenia, wydaje mi się, że smak jest lepszy. No chyba, że ktoś nie może smażonego – pewnie i ja już niedługo po 50 latach obżerania się będę musiała spasować 🙁
    Pozdrawiam serdecznie – Marzynia

     
    • Marianna

      Ja właśnie spróbowałam, z czerwoną gdyż dotychczas również podsmażałam tylko białą.Ta czerwona nie jest do końca smażona, gdyż ona podgotowuje się , dodatek śliwek nadaje jej innego aromatu, polecam wypróbować. 🙂

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*