Doskonały dodatek do drugiego dania.
Szczegóły
Liczba porcji
4 porcje
Czas przygotowania
40 minut
Lista składników
Kapusta czerwona – 1/2 średniej główki
Cebula biała – 1 szt.
Śliwki suszone – 10 szt.
Masło – 2 łyżki
Sok – 1/4 cytryny
Sól, pieprz czarny mielony
Kminek – 1/3 łyżeczki
Majeranek – 1/3 łyżeczki
Kroki
- Kapustę poszatkować.
- Do garnka wlać 1 1/2 szklanki wody, wrzucić kapustę i dusić na małym ogniu 10 minut.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę.Śliwki pokroić na ćwiartki.
- Dodać do duszącej się kapusty, doprawić solą i pieprzem, dusić 10 minut.
- Skropić sokiem z cytryny, doprawić kminkiem i majerankiem,wymieszać dusić 1 minutę.
- Dodać masło, dokładnie wymieszać dusić chwilę aż kapusta będzie szklista.
Ja jednak postępuję z kapustą (na gorąco tylko z białą, w sumie nie wiem czemu) inaczej. Cebulkę podduszam na maśle do lekkiego zezłocenia, wydaje mi się, że smak jest lepszy. No chyba, że ktoś nie może smażonego – pewnie i ja już niedługo po 50 latach obżerania się będę musiała spasować 🙁
Pozdrawiam serdecznie – Marzynia
Ja właśnie spróbowałam, z czerwoną gdyż dotychczas również podsmażałam tylko białą.Ta czerwona nie jest do końca smażona, gdyż ona podgotowuje się , dodatek śliwek nadaje jej innego aromatu, polecam wypróbować. 🙂