Drożdżowe zawijaski

Puszyste, delikatne , aromatyczne, smakują wybornie.

Szczegóły

Liczba porcji

24 szt

Czas przygotowania

60 minut

Czas pieczenia

40 minut

Lista składników

  • Mąka pszenna – 600 g + do podsypania

  • Masło – 100 g

  • Drożdże – 50 g

  • Mleko – 1 szklanka

  • Jajka kurze – 1 jajko + 3 żółtka

  • Jabłka szara reneta – 4 szt

  • Żurawina do posypania

  • Cukier – 1/2 szklanki

Kroki

  • Mąkę przesiać . Mleko lekko podgrzać. Drożdże pokruszyć dodać 2 łyżki cukru, trochę mleka, 2 łyżki mąki wymieszać aż będzie konsystencja gęstej śmietany , pozostawić aż zaczną rosnąć. Masło rozpuścić.
  • Jajko wybić , dodać 3 żółtka i ubić z cukrem na puszysto, dodać rozczyn, mleko, mąkę , wymieszać, zagnieść aż będzie odchodziło od naczynia, dodać roztopione masło i zagniatać aż będzie sprężyste i elastyczne. Pozostawić do wyrośnięcia.
  • Gdy podwoi swoją objętość , wyłożyć na stolnicę , podsypać mąką, podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na prostokąt.
  • Jabłka obrać, utrzeć na tarce o grubszych otworach, podzielić na 4 części.
  • Na rozwałkowane ciasto wyłożyć 1 część utartych jabłek , posypać żurawiną.
  • Zwinąć w rulon.
  • Podzielić na 6 części.
  • Z pozostałymi częściami ciasta postępować identycznie. Zawijaski układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałe białka roztrzepać i posmarować po wierzchu.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić przygotowane zawijaski, piec 20 minut lub dobrego zrumienienia ciasta.
 

2 komentarze

  1. Marzynia

    Pani Marysiu, skąd Pani bierze siły na produkcję tak wielu pyszności? Ja już w ogóle nie dopuszczam męża do zdjęć na pani blogu, bo stale się domaga: “O, zrób mi takie!”. I mam przekazać pozdrowienia dla Pani, co też czynię 🙂

     
    • Marianna

      Dziękuję za pozdrowienia , proszę męża pozdrowić, ja lubię kuchnię od zawsze , gotowałam , piekłam i robiłam różne przysmaki od dawna , gdy chłopcy byli w domu , więc to pozostaje , a oni teraz gotują u siebie , bo dodam , że wszyscy oni gotują więcej niż żony. Ja natomiast nie mogę się powstrzymać. 🙂

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*