Puszyste, delikatne , aromatyczne, smakują wybornie.
Szczegóły
Liczba porcji
24 szt
Czas przygotowania
60 minut
Czas pieczenia
40 minut
Lista składników
Mąka pszenna – 600 g + do podsypania
Masło – 100 g
Drożdże – 50 g
Mleko – 1 szklanka
Jajka kurze – 1 jajko + 3 żółtka
Jabłka szara reneta – 4 szt
Żurawina do posypania
Cukier – 1/2 szklanki
Kroki
- Mąkę przesiać . Mleko lekko podgrzać. Drożdże pokruszyć dodać 2 łyżki cukru, trochę mleka, 2 łyżki mąki wymieszać aż będzie konsystencja gęstej śmietany , pozostawić aż zaczną rosnąć. Masło rozpuścić.
- Jajko wybić , dodać 3 żółtka i ubić z cukrem na puszysto, dodać rozczyn, mleko, mąkę , wymieszać, zagnieść aż będzie odchodziło od naczynia, dodać roztopione masło i zagniatać aż będzie sprężyste i elastyczne. Pozostawić do wyrośnięcia.
- Gdy podwoi swoją objętość , wyłożyć na stolnicę , podsypać mąką, podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na prostokąt.
- Jabłka obrać, utrzeć na tarce o grubszych otworach, podzielić na 4 części.
- Na rozwałkowane ciasto wyłożyć 1 część utartych jabłek , posypać żurawiną.
- Zwinąć w rulon.
- Podzielić na 6 części.
- Z pozostałymi częściami ciasta postępować identycznie. Zawijaski układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałe białka roztrzepać i posmarować po wierzchu.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić przygotowane zawijaski, piec 20 minut lub dobrego zrumienienia ciasta.
Pani Marysiu, skąd Pani bierze siły na produkcję tak wielu pyszności? Ja już w ogóle nie dopuszczam męża do zdjęć na pani blogu, bo stale się domaga: “O, zrób mi takie!”. I mam przekazać pozdrowienia dla Pani, co też czynię 🙂
Dziękuję za pozdrowienia , proszę męża pozdrowić, ja lubię kuchnię od zawsze , gotowałam , piekłam i robiłam różne przysmaki od dawna , gdy chłopcy byli w domu , więc to pozostaje , a oni teraz gotują u siebie , bo dodam , że wszyscy oni gotują więcej niż żony. Ja natomiast nie mogę się powstrzymać. 🙂