Donuty z opiekacza

Szybkie pączki z opiekacza, smakują wybornie.

Szczegóły

Liczba porcji

28 szt.

Czas przygotowania

50 minut

Lista składników

  • Mąka tortowa – 260 g

  • Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki

  • Cukier – 150 g

  • Sól – szczypta

  • Jajko kurze – 2 szt.

  • Olej – 5 łyżek

  • Mleko – 1 szklanka

  • Czekolada gorzka – 1 tabliczka – 100g

Kroki

  • Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  • Jajka wybić i ubić na puszysto z cukrem i solą, następnie dodawać stopniowo olej, mleko, produkty sypkie mieszać do wyczerpania składników. Ciasto ma konsystencję gęściejszą od ciasta naleśnikowego.
  • Opiekacz rozgrzać.
  • Ciasto umieścić w rękawie cukierniczym, wyciskać do pełna w otwory na donuty.
  • Piec 6 – 8 minut, wyłożyć do ostudzenia na kratkę.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, zanurzać kolejno donuty.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*