Deser na raz

Aksamitny, lekki, apetyczny, rozpływający się w ustach. Deser podałam w słoiczkach po jogurcie , dając im drugie życie, praktyczne wykorzystanie.

Szczegóły

Liczba porcji

6 porcji

Czas przygotowania

30 minut

Calories

Lista składników

  • Truskawki – 25 dag

  • Śmietanka 30 % – 200 ml

  • Serek twarogowy – 5 łyżek

  • Czekolada gorzka – 4 kratki

  • Galaretka o smaku cytrynowym – 1 szt

Kroki

  • Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej gotowanej wody pozostawić do stężenia. Truskawki umyć obrać z szypułek , 6 przekroić na połowę, resztę truskawek zblendować. Czekoladę zetrzeć na wiórki.
  • Śmietankę ubić na sztywno, dodać serek i dalej ubijać , dodać mocno schłodzoną galaretkę i całość ubić. Podzielić na 3 części, do jednej dodać mus truskawkowy, do drugiej czekoladę, 3 zostaje biała.
  • Na dnie każdego słoiczka umieścić truskawkę.
  • Nałożyć porcję białej masy.
  • Następnie masę z musem truskawkowym i zatopić w niej truskawkę.
  • Na wierzch masę z czekoladą.
  • Schłodzić w lodówce 2 godziny.
 

2 komentarze

  1. Marzynia

    Pyszna ta kompozycja. Ja mam młode truskawki, no i leje codziennie, więc dość marne, ale jak wnuczka przyjedzie, to postaram się zrobić 🙂

     

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*