Aksamitny, lekki, apetyczny, rozpływający się w ustach. Deser podałam w słoiczkach po jogurcie , dając im drugie życie, praktyczne wykorzystanie.
Szczegóły
Liczba porcji
6 porcji
Czas przygotowania
30 minut
Calories
Lista składników
Truskawki – 25 dag
Śmietanka 30 % – 200 ml
Serek twarogowy – 5 łyżek
Czekolada gorzka – 4 kratki
Galaretka o smaku cytrynowym – 1 szt
Kroki
- Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej gotowanej wody pozostawić do stężenia. Truskawki umyć obrać z szypułek , 6 przekroić na połowę, resztę truskawek zblendować. Czekoladę zetrzeć na wiórki.
- Śmietankę ubić na sztywno, dodać serek i dalej ubijać , dodać mocno schłodzoną galaretkę i całość ubić. Podzielić na 3 części, do jednej dodać mus truskawkowy, do drugiej czekoladę, 3 zostaje biała.
- Na dnie każdego słoiczka umieścić truskawkę.
- Nałożyć porcję białej masy.
- Następnie masę z musem truskawkowym i zatopić w niej truskawkę.
- Na wierzch masę z czekoladą.
- Schłodzić w lodówce 2 godziny.
Pyszna ta kompozycja. Ja mam młode truskawki, no i leje codziennie, więc dość marne, ale jak wnuczka przyjedzie, to postaram się zrobić 🙂
Są truskawki mniej słodkie , tym samym dobre do ciasta i deserów. 🙂