Ciasto ” Zielono mi “

Delikatne, pięknie pachnące, rozpływa się w ustach , uświetni każdą uroczystość.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

40 minut

Czas pieczenia

25 minut

Lista składników

  • Jajka kurze – 5 szt

  • Mąka tortowa – 12 dag

  • Orzechy mielone laskowe – 8 dag

  • Mąka ziemniaczana – 1 łyżka

  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

  • Cukier – 20 dag

  • Galaretka zielona – 4 szt

  • Galaretka krystaliczna – 2szt

  • Śmietana 30 % – 200 ml

  • Ser mascarpone – 250 g

  • Delicje – 300 g

Kroki

  • Mąki przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami. Jajka wybić, ubić na puszysto z cukrem, wymieszać z suchymi składnikami.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wstawić do piekarnika i piec 25 minut lub suchego patyczka. Wystudzić.
  • 2 galaretki zielone rozpuścić w 3 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do zakrzepnięcia, krzepnącą wylać na ciasto. Schłodzić.
  • 2 galaretki krystaliczne rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody , pozostawić do zakrzepnięcia.
  • Śmietanę ubić na sztywno , dodać ser mascarpone oraz krzepnącą krystaliczną galaretkę , wymieszać , wyłożyć na zieloną galaretkę , następnie ułożyć na wierzch delicje.
  • 2 zielone galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do zakrzepnięcia, krzepnącą wylać na ciasto.
  • Schłodzić w lodówce około 3 godzin, podzielić na porcje.
 

2 komentarze

  1. Ja już nie moge sie doczekać, żeby było zielono nie tylko na talerzu…

     

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*