Delikatne, pięknie pachnące, rozpływa się w ustach , uświetni każdą uroczystość.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
40 minut
Czas pieczenia
25 minut
Lista składników
Jajka kurze – 5 szt
Mąka tortowa – 12 dag
Orzechy mielone laskowe – 8 dag
Mąka ziemniaczana – 1 łyżka
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Cukier – 20 dag
Galaretka zielona – 4 szt
Galaretka krystaliczna – 2szt
Śmietana 30 % – 200 ml
Ser mascarpone – 250 g
Delicje – 300 g
Kroki
- Mąki przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami. Jajka wybić, ubić na puszysto z cukrem, wymieszać z suchymi składnikami.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wstawić do piekarnika i piec 25 minut lub suchego patyczka. Wystudzić.
- 2 galaretki zielone rozpuścić w 3 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do zakrzepnięcia, krzepnącą wylać na ciasto. Schłodzić.
- 2 galaretki krystaliczne rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody , pozostawić do zakrzepnięcia.
- Śmietanę ubić na sztywno , dodać ser mascarpone oraz krzepnącą krystaliczną galaretkę , wymieszać , wyłożyć na zieloną galaretkę , następnie ułożyć na wierzch delicje.
- 2 zielone galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do zakrzepnięcia, krzepnącą wylać na ciasto.
- Schłodzić w lodówce około 3 godzin, podzielić na porcje.
Ja już nie moge sie doczekać, żeby było zielono nie tylko na talerzu…
Ja również , ale póki co należy szukać jej tu właśnie 🙂
A takie ciasto można zrobić u nas, bo chociaż w Słowenii nie mają galaretek w proszku, ale na szczęście mam zapas z Polski.
To może mają żelatynę i można wypróbować z dodatkiem żelatyny. 🙂