Ciasto ze śliwkami

Kruche smaczne ciasto ze śliwkami , doskonałe do herbaty .

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

80 minut

Lista składników

  • Śliwki – 60 dag

  • Jajka kurze – 5 szt.

  • Mąka pszenna – 3 szklanki

  • Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki

  • Śmietana 18 % – 3 łyżki

  • Kakao – 2 łyżeczki

  • Cukier drobny – 1 szklanka

  • Budyń śmietankowy – 3 szt.

  • Sok zielony – 1 litr

  • Masło – 200 g

  • Cukier kryształ – 3 łyżki

Kroki

  • Żółtka jaj, utrzeć ze szklanką cukru drobnego i masłem.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  • Masę utartą wymieszać z mąką i proszkiem, dodać śmietanę i zagnieść ciasto. 3/4 ciasta schłodzić w lodówce, natomiast do 1/4 dodać kakao, zagnieść i włożyć do zamrażalnika. Ciasta chłodzić 2 godziny.
  • Blaszkę 35 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Umieścić w niej rozwałkowane ciasto jasne z lodówki.
  • Śliwki umyć, usunąć pestki i połówki ułożyć na cieście.
  • Z soku odlać szklankę i rozpuścić w nim budynie , resztę zagotować wlać rozpuszczone budynie i zagotować. Wyłożyć na śliwki.
  • Białka ubić na puszysto z cukrem kryształem i wyłożyć na budyń.
  • Ciasto z kakao zetrzeć na tarce na pianę.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić ciasto i piec 25 minut lub dobrego zrumienienia. Wystudzone podzielić na porcje.
 

2 komentarze

  1. Marzynia

    Ślicznie wygląda z tym kakao i zieloną warstwą

     
    • Marianna

      Ja lubię kolorowe ciasta , dlatego do wypróbowanych starych przepisów daję coś nowego. Pozdrawiam.

       

Skomentuj Marzynia Cancel

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*