Puszyste , delikatne ciasto , które nie wymaga wyrabiania, z dodatkiem śliwek smakuje wybornie.
Szczegóły
Liczba porcji
15 porcji
Czas przygotowania
20 minut
Czas pieczenia
40 minut
Lista składników
Mąka pszenna – 2 1/2 szklanki
Drożdże – 5 dag
Jajka kurze – 3 szt
Cukier – 1/2 szklanki
Olej – 1/2 szklanki
Mleko – 1/2 szklanki
Śliwki – 30 dag
Mielone migdały do posypania
Szczypta soli
Kroki
- Mąkę przesiać. Mleko lekko podgrzać. Drożdże pokruszyć. Jajka ubić z cukrem.
- W naczyniu w którym będzie rosło ciasto na dnie umieścić pokruszone drożdże , tworząc cienką warstwę , na nie wlać mleko, olej , ubite jajka z cukrem.
- Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i rozmieścić równomiernie na ułożonych składnikach.
- Pozostawić aż drożdże zaczną rosnąć i wynurzą się na mąkę.
- Wymieszać dokładnie łyżką i pozostawić aż ciasto dobrze wyrośnie ok. 40 minut. Gdy rośnie ciasto umyć śliwki , usunąć pestki, podzielić na części.
- Blaszkę do pieczenia 10x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ja na dno ułożyłam część śliwek , na nie wyrośnięte ciasto, na wierzch resztę śliwek.
- Tak przygotowane ciasto pozostawić około 10 minut aż podrośnie. Wierzch ciasta posypałam mielonymi migdałami.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić ciasto , piec 40 minut lub suchego patyczka. Wyłożyć do wystudzenia.