Ciasto ze śliwkami

Puszyste , delikatne ciasto , które nie wymaga wyrabiania, z dodatkiem śliwek smakuje wybornie.

Szczegóły

Liczba porcji

15 porcji

Czas przygotowania

20 minut

Czas pieczenia

40 minut

Lista składników

  • Mąka pszenna – 2 1/2 szklanki

  • Drożdże – 5 dag

  • Jajka kurze – 3 szt

  • Cukier – 1/2 szklanki

  • Olej – 1/2 szklanki

  • Mleko – 1/2 szklanki

  • Śliwki – 30 dag

  • Mielone migdały do posypania

  • Szczypta soli

Kroki

  • Mąkę przesiać. Mleko lekko podgrzać. Drożdże pokruszyć. Jajka ubić z cukrem.
  • W naczyniu w którym będzie rosło ciasto na dnie umieścić pokruszone drożdże , tworząc cienką warstwę , na nie wlać mleko, olej , ubite jajka z cukrem.
  • Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i rozmieścić równomiernie na ułożonych składnikach.
  • Pozostawić aż drożdże zaczną rosnąć i wynurzą się na mąkę.
  • Wymieszać dokładnie łyżką i pozostawić aż ciasto dobrze wyrośnie ok. 40 minut. Gdy rośnie ciasto umyć śliwki , usunąć pestki, podzielić na części.
  • Blaszkę do pieczenia 10x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ja na dno ułożyłam część śliwek , na nie wyrośnięte ciasto, na wierzch resztę śliwek.
  • Tak przygotowane ciasto pozostawić około 10 minut aż podrośnie. Wierzch ciasta posypałam mielonymi migdałami.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić ciasto , piec 40 minut lub suchego patyczka. Wyłożyć do wystudzenia.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*