Kruche smaczne ciasto ze śliwkami , doskonałe do herbaty .
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
80 minut
Lista składników
Śliwki – 60 dag
Jajka kurze – 5 szt.
Mąka pszenna – 3 szklanki
Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki
Śmietana 18 % – 3 łyżki
Kakao – 2 łyżeczki
Cukier drobny – 1 szklanka
Budyń śmietankowy – 3 szt.
Sok zielony – 1 litr
Masło – 200 g
Cukier kryształ – 3 łyżki
Kroki
- Żółtka jaj, utrzeć ze szklanką cukru drobnego i masłem.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Masę utartą wymieszać z mąką i proszkiem, dodać śmietanę i zagnieść ciasto. 3/4 ciasta schłodzić w lodówce, natomiast do 1/4 dodać kakao, zagnieść i włożyć do zamrażalnika. Ciasta chłodzić 2 godziny.
- Blaszkę 35 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Umieścić w niej rozwałkowane ciasto jasne z lodówki.
- Śliwki umyć, usunąć pestki i połówki ułożyć na cieście.
- Z soku odlać szklankę i rozpuścić w nim budynie , resztę zagotować wlać rozpuszczone budynie i zagotować. Wyłożyć na śliwki.
- Białka ubić na puszysto z cukrem kryształem i wyłożyć na budyń.
- Ciasto z kakao zetrzeć na tarce na pianę.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić ciasto i piec 25 minut lub dobrego zrumienienia. Wystudzone podzielić na porcje.
Ślicznie wygląda z tym kakao i zieloną warstwą
Ja lubię kolorowe ciasta , dlatego do wypróbowanych starych przepisów daję coś nowego. Pozdrawiam.