Ciasto pistacjowe z pianką z mango.

Pięknie pachnące pistacjami ciasto, rozpływająca się w ustach pianka z mango , wprost zachęcają do poczęstowania.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

40 minut

Czas pieczenia

25 minut

Lista składników

  • Jajka kurze – 4 szt

  • Cukier – 16 dag

  • Pistacje mielone – 50 g

  • Mąka tortowa – 15 dag

  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

  • Pulpa z mango – 490 g

  • Śmietana 30 % – 400 ml

  • Galaretka przezroczysta – 3 szt

  • Ser mascarpone – 250 g

  • Pistacje ziarna – 15 szt

Kroki

  • Mąkę przesiać wymieszać z mielonymi pistacjami i proszkiem do pieczenia. Jajka wybić , ubić na puszysto z cukrem, wymieszać z produktami sypkimi.
  • Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia wlać ciasto.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić i piec 25 minut lub suchego patyczka. Wystudzić, przekroić na połowę.
  • 2 galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do zakrzepnięcia.
  • 250 ml śmietany ubić na sztywno wymieszać z serkiem mascarpone , dodać pulpę z mango oraz krzepnącą galaretkę , wymieszać , wyłożyć na ciasto.
  • Przykryć drugą połową.
  • Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej gotowanej wody pozostawić do zakrzepnięcia.
  • Ziarenka pistacji , pokroić na drobno.
  • 150 ml śmietany ubić na sztywno , dodać krzepnącą galaretkę , wyłożyć na ciasto. Posypać pokrojonymi pistacjami.
  • Schłodzić w lodówce , najlepiej całą noc, pokroić na porcje.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*