Pięknie pachnące pistacjami ciasto, rozpływająca się w ustach pianka z mango , wprost zachęcają do poczęstowania.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
40 minut
Czas pieczenia
25 minut
Lista składników
Jajka kurze – 4 szt
Cukier – 16 dag
Pistacje mielone – 50 g
Mąka tortowa – 15 dag
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Pulpa z mango – 490 g
Śmietana 30 % – 400 ml
Galaretka przezroczysta – 3 szt
Ser mascarpone – 250 g
Pistacje ziarna – 15 szt
Kroki
- Mąkę przesiać wymieszać z mielonymi pistacjami i proszkiem do pieczenia. Jajka wybić , ubić na puszysto z cukrem, wymieszać z produktami sypkimi.
- Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia wlać ciasto.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić i piec 25 minut lub suchego patyczka. Wystudzić, przekroić na połowę.
- 2 galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do zakrzepnięcia.
- 250 ml śmietany ubić na sztywno wymieszać z serkiem mascarpone , dodać pulpę z mango oraz krzepnącą galaretkę , wymieszać , wyłożyć na ciasto.
- Przykryć drugą połową.
- Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej gotowanej wody pozostawić do zakrzepnięcia.
- Ziarenka pistacji , pokroić na drobno.
- 150 ml śmietany ubić na sztywno , dodać krzepnącą galaretkę , wyłożyć na ciasto. Posypać pokrojonymi pistacjami.
- Schłodzić w lodówce , najlepiej całą noc, pokroić na porcje.