Ciasto orzechowe doskonale komponuje się z innymi owocami.Tworzy niepowtarzalny smak i aromat.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcje
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Mąka tortowa – 14 dag
Mąka kokosowa -8 dag
Jajka kurze – 5 szt.
Cukier kryształ – 20 dag
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Mandarynki – 40 dag
Orzechy nerkowca – 15 dag
Śmietana 30% – 330 ml
Galaretka o smaku pomarańczowym – 2 szt.
Dżem jabłkowy – 5 łyżek
Czekolada gorzka – 1/2 tabliczki
Mleko – 3 łyżki
Wiórka do posypania
Kroki
- Orzechy obrać pokroić w kostkę.
- Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier.Żółtka ubić.
- Białka, żółtka, produkty sypkie dokładnie wymieszać. Pod koniec dodać pokrojone orzechy, zostawić 1 łyżkę do posypania po wierzchu.
- Blachę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
- Przygotowane ciasto wlać do blaszki, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut lub do suchego patyczka.
- Galaretki rozpuścić w 1 1/2 szklanki gorącej gotowanej wody, pozostawić do stężenia.
- Mandarynki obrać, zblendować.
- Wystudzone ciasto przekroić na połowę, jedną posmarować cienko dżemem.
- Gdy galaretka zaczyna krzepnąć, ubić śmietanę na sztywno, dodawać partiami zblendowane mandarynki i galaretkę, cały czas ubijając.
- Mus wyłożyć na ciasto z dżemem.
- Przykryć drugą połową ciasta.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodając mleko aby się lepiej rozprowadzała po cieście.
- Pokryć nią ciasto, posypać orzechami i wiórkami kokosowymi.
Ja też bardzo lubię połączenie kokosa i orzechów. Pozdrawiam!
Ciasta które są połączeniem różnych smaków, zawsze smakują wyśmienicie. Pozdrawiam 🙂