Ciasto kolorowy mix

Ciasto w którym występują różne smaki i aromaty, stanowi apetyczną kompozycję.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

80 minut

Lista składników

  • Jajka kurze – 4 szt.

  • Cukier kryształ – 16 dag

  • Mąka tortowa – 16 dag

  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

  • Szpinak mrożony – 2 kulki

  • Sernik na zimno – 1 opakowanie

  • Ciastka orzechowe – 12 szt.

  • Brzoskwinie z syropu – 6 połówek

  • Galaretka o smaku truskawkowym – 2 szt.

  • Mleko – 1 1/2 szklanki

  • Śmietana 30% – 220 ml

  • Wiórka do posypania

Kroki

  • Szpinak rozmrozić.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  • Jajka ubić na puszysto z cukrem.
  • Do ubitej masy jajecznej dodać szpinak i mąkę, wymieszać.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
  • Blaszkę 36 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Wlać ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut lub do suchego patyczka. Ciasto przestudzić.
  • Sernik na zimno przygotować w/g przepisu na opakowaniu, wyłożyć na ciasto.
  • Ułożyć ciastka a między nimi brzoskwinie.
  • Galaretki rozpuścić w 1 1/2 szklanki gorącej gotowanej wody, odstawić do stężenia.
  • Gdy galaretka zaczyna krzepnąć, śmietanę ubić na sztywno, dodać krzepnącą galaretkę, wymieszać i wyłożyć na ciasto.
  • Posypać wiórkami kokosowymi.
  • Schłodzić w lodówce około 3 godzin.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*