Ciasto w którym występują różne smaki i aromaty, stanowi apetyczną kompozycję.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
80 minut
Lista składników
Jajka kurze – 4 szt.
Cukier kryształ – 16 dag
Mąka tortowa – 16 dag
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Szpinak mrożony – 2 kulki
Sernik na zimno – 1 opakowanie
Ciastka orzechowe – 12 szt.
Brzoskwinie z syropu – 6 połówek
Galaretka o smaku truskawkowym – 2 szt.
Mleko – 1 1/2 szklanki
Śmietana 30% – 220 ml
Wiórka do posypania
Kroki
- Szpinak rozmrozić.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Jajka ubić na puszysto z cukrem.
- Do ubitej masy jajecznej dodać szpinak i mąkę, wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
- Blaszkę 36 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wlać ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut lub do suchego patyczka. Ciasto przestudzić.
- Sernik na zimno przygotować w/g przepisu na opakowaniu, wyłożyć na ciasto.
- Ułożyć ciastka a między nimi brzoskwinie.
- Galaretki rozpuścić w 1 1/2 szklanki gorącej gotowanej wody, odstawić do stężenia.
- Gdy galaretka zaczyna krzepnąć, śmietanę ubić na sztywno, dodać krzepnącą galaretkę, wymieszać i wyłożyć na ciasto.
- Posypać wiórkami kokosowymi.
- Schłodzić w lodówce około 3 godzin.