Ciasto jogurtowe z malinami

Delikatne i pyszne ciasto z malinami, które posmakuje każdemu.

Szczegóły

Liczba porcji

14 porcji

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Maliny – 35 dag

  • Mąka tortowa – 2 1/2 szklanki

  • Jajka kurze – 4 szt.

  • Cukier biały kryształ – 3/3 szklanki

  • Olej – 3/4 szklanki

  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

  • Jogurt malinowy – 150 ml

Kroki

  • Maliny umyć.
  • Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
  • Jajka ubić na puszysto z cukrem, ubijać dalej dodając mąkę i olej do wyczerpania składników. Na koniec dodać jogurt i chwilę ucierać.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Włożyć do niej połowę ciasta i na nim ułożyć połowę malin.
  • Przykryć drugą połową ciasta i powciskać resztę malin.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut lub do suchego patyczka.
  • Wystudzić ,podzielić na porcje.

 

2 komentarze

  1. Marzynia

    Bardzo ładnie pani wyrosło to ciasto i malinki nie utonęły. Ja mam inny wypróbowany przepis na ciasto jogurtowe, które tylko miesza się łyżką 🙂

     
    • Marianna

      Można je mieszać nie koniecznie robotem ale ja musiałam zrobić na szybko na tzw. goście w drodze 🙂

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*