Delikatne i pyszne ciasto z malinami, które posmakuje każdemu.
Szczegóły
Liczba porcji
14 porcji
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Maliny – 35 dag
Mąka tortowa – 2 1/2 szklanki
Jajka kurze – 4 szt.
Cukier biały kryształ – 3/3 szklanki
Olej – 3/4 szklanki
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Jogurt malinowy – 150 ml
Kroki
- Maliny umyć.
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
- Jajka ubić na puszysto z cukrem, ubijać dalej dodając mąkę i olej do wyczerpania składników. Na koniec dodać jogurt i chwilę ucierać.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Włożyć do niej połowę ciasta i na nim ułożyć połowę malin.
- Przykryć drugą połową ciasta i powciskać resztę malin.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut lub do suchego patyczka.
- Wystudzić ,podzielić na porcje.
Bardzo ładnie pani wyrosło to ciasto i malinki nie utonęły. Ja mam inny wypróbowany przepis na ciasto jogurtowe, które tylko miesza się łyżką 🙂
Można je mieszać nie koniecznie robotem ale ja musiałam zrobić na szybko na tzw. goście w drodze 🙂