Ciasto jabłkowo – serowe

Końcówka lata zamknięta w smaku ciasta. Porcji jego nikt się nie oprze.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

70 minut

Cooking time

Lista składników

  • Ser biały – 50 dag

  • Jabłka – 1 kg

  • Maliny – 35 dag

  • Jajka kurze – 7 szt.

  • Cukier biały kryształ – 50 dag

  • Mąka tortowa – 16 dag

  • Mąka ziemniaczana – 1 łyżka

  • Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki

  • Marchewka średnia – 2 szt.

  • Śmietana 30 % – 220 ml

  • Galaretka o smaku malinowym – 1 szt.

  • Budyń o smaku waniliowym – 40 g – 1 szt.

  • Cynamon – 1 łyżeczka

Kroki

  • Jabłka obrać , zetrzeć na tarce o grubszych otworach , dodać 12 dag cukru, usmażyć , pod koniec smażenia dodać cynamon. Wystudzić.
  • Marchewkę obrać, utrzeć na tarce o drobnych otworach.
  • Mąki wymieszać, przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. 4 jajka ubić na puszysto z 16 dag cukru. Masę jajeczną wymieszać z produktami sypkimi , na koniec dodać marchewkę i jeszcze raz wymieszać.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 35 x 24 cm , wyłożyć papierem do pieczenia, wlać przygotowane ciasto.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut lub suchego patyczka.
  • 3 jajka ubić na puszysto z 12 dag cukru, dodać biały ser, wymieszać, mieszając dodawać budyń i śmietanę. Na upieczone ciasto wyłożyć jabłka.
  • Na jabłka wyłożyć przygotowany ser.
  • Wstawić do piekarnika i piec tylko z górną grzałką w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.
  • Maliny umyć , włożyć do rondelka, dodać 12 dag cukru, usmażyć konfiturę, pod koniec smażenia dodać galaretkę , wymieszać, wystudzić, wyłożyć na ciasto.
  • Ciasto schłodzić 3 godziny, podzielić na porcje.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*