Pachnące owocami , delikatne , puszyste ciasto.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Grejpfrut – 1 szt.
Kiwi – 6 szt.
Mąka tortowa – 20 dag
Cukier kryształ – 16 dag
Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki
Śmietana 30 % – 200 ml
Ser mascarpone – 250 g
Galaretka o smaku kiwi – 2 szt.
Czekolada gorzka – 1/2 tabliczki
Mleko – 3 łyżki
Wiórka kokosowe do posypania.
Kroki
- Grejpfrut obrać, wyrzucić dokładnie wszystkie białe błonki, zostawić tylko miąższ. Zblendować.
- Jajka ubić na puszysto z cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masę jajeczną wymieszać z mąką i proszkiem, na końcu dodać mus z grejpfruta.
- Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni wstawić ciasto, piec 20 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić , przekroić na połowę.
- Kiwi obrać zblendować, uzupełnić wodą aby było 2 szklanki, zagotować, rozpuścić galaretki. Mus z kiwi musi być zagotowany gdyż galaretki z kiwi nie zakrzepły by się.
- Gdy mus zaczyna krzepnąć, śmietanę ubić na puszysto, wymieszać z serkiem mascarpone oraz z musem z kiwi i wyłożyć na połowę ciasta, przykryć drugą połową.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko wymieszać i wyłożyć na ciasto, posypać wiórkami kokosowymi.
- Ciasto schłodzić 4 godziny, pokroić na porcje.
Pyszne! Mega owocowe!
Lubię owocowe ciasta to chyba widać, chętnie eksperymentuje co z tego wyjdzie, a że wychodzi to mnie zachęca. Pozdrawiam