Ciasto czekoladowe z gruszkami

Połączenie czekolady i gruszek daje niepowtarzalny smak.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcje

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Jajka kurze – 5 szt.

  • Cukier kryształ biały – 20 dag

  • Mąka tortowa – 20 dag

  • Czekolada gorzka – 1 tabliczka – 100 g

  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

  • Cukier brązowy – 6 łyżek

  • Gruszki – 4 szt.

  • Budyń śmietankowy – 2 szt.

  • Mleko – 2 1/2 szklanki

  • Wiórka do posypania

Kroki

  • 1/2 tabliczki czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • 5 jajek wybić i utrzeć na puszysto z 20 dag białego cukru.
  • Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  • Masę jajeczną połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia, dodać rozpuszczoną czekoladę i wszystko dokładnie wymieszać.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 35 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec 20 minut lub do suchego patyczka.
  • Ciasto wystudzić, przekroić na połowę.
  • Gruszki obrać pokroić w kostkę. Na patelnię wlać 3 łyżki wody wrzucić gruszki, dodać 3 łyżki brązowego cukru i powoli podsmażać aż będą rumiane. Wyłożyć na jedną połowę ciasta.
  • 2 szklanki mleka zagotować z 3 łyżkami brązowego cukru. W 1/2 szklanki mleka rozpuścić budynie i wlać na gotujące się mleko.
  • Zagotować i gorący budyń rozprowadzić po gruszkach.
  • Przykryć drugą połową ciasta.
  • 1/2 tabliczki czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, można dodać 2 łyżki mleka aby czekolada lepiej rozprowadzała się po cieście, posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić i pokroić na porcje.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*