Połączenie czekolady i gruszek daje niepowtarzalny smak.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcje
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Jajka kurze – 5 szt.
Cukier kryształ biały – 20 dag
Mąka tortowa – 20 dag
Czekolada gorzka – 1 tabliczka – 100 g
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Cukier brązowy – 6 łyżek
Gruszki – 4 szt.
Budyń śmietankowy – 2 szt.
Mleko – 2 1/2 szklanki
Wiórka do posypania
Kroki
- 1/2 tabliczki czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej.
- 5 jajek wybić i utrzeć na puszysto z 20 dag białego cukru.
- Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Masę jajeczną połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia, dodać rozpuszczoną czekoladę i wszystko dokładnie wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 35 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec 20 minut lub do suchego patyczka.
- Ciasto wystudzić, przekroić na połowę.
- Gruszki obrać pokroić w kostkę. Na patelnię wlać 3 łyżki wody wrzucić gruszki, dodać 3 łyżki brązowego cukru i powoli podsmażać aż będą rumiane. Wyłożyć na jedną połowę ciasta.
- 2 szklanki mleka zagotować z 3 łyżkami brązowego cukru. W 1/2 szklanki mleka rozpuścić budynie i wlać na gotujące się mleko.
- Zagotować i gorący budyń rozprowadzić po gruszkach.
- Przykryć drugą połową ciasta.
- 1/2 tabliczki czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, można dodać 2 łyżki mleka aby czekolada lepiej rozprowadzała się po cieście, posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić i pokroić na porcje.