Ciasto czekoladowe z brzoskwinią

Aromatyczne ciasto do kawy lub herbaty.

Szczegóły

Liczba porcji

15 porcji

Czas przygotowania

20 minut

Czas pieczenia

40 minut

Lista składników

  • Brzoskwinie – 2 szt

  • Czekolada gorzka – 1/2 tabliczki

  • Jajka kurze – 3 szt

  • Cukier – 1/2 szklanki

  • Mąka tortowa – 1 1/2 szklanki

  • Olej – 1/2 szklanki

  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

  • Soda – 1/2 łyżeczki

Kroki

  • Brzoskwinie umyć , zetrzeć na tarce o grubszych otworach. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • Mąkę przesiać , wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia. Jajka ubić na puszysto z cukrem, dodać olej, wymieszać , dodawać stopniowo czekoladę i produkty sypkie , mieszać , na koniec dodać utartą brzoskwinię i całość wymieszać.
  • Blaszkę 25 x 10 cm wyłożyć papierem do pieczenia , wlać ciasto.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić i piec 40 minut lub suchego patyczka.
  • Po wystudzeniu posypać można cukrem pudrem , podzielić na porcje, można podawać z kleksem śmietany.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*