Prosty w przygotowaniu, smaczny , wilgotny , każdemu posmakuje.
Szczegóły
Liczba porcji
1 chlebek
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Mąka żytnia – 25 dag
Mąka pszenna – 25 dag
Maślanka – 250 ml
Ciepła woda – 250 ml
Drożdże – 25 g
Płatki owsiane – 1/2 szklanki
Ziarna słonecznika, lnianego siemienia – 1/2 szklanki
Cukier – 1 łyżeczka
Sól – 1 łyżeczka
Jajko kurze – 1 szt
Czarnuszka do posypania
Tłuszcz do posmarowania keksówki.
Kroki
- Drożdże rozpuścić z 1 łyżeczką cukru i trochę ciepłej wody.
- Mąki przesiać, wymieszać z solą, płatkami owsianymi oraz ziarnami słonecznika i lnianego siemienia.
- Do sypkich produktów dodać rozpuszczone drożdże, resztę ciepłej wody, maślankę, mieszać łyżką 5 – 8 minut do uzyskania konsystencji gęstego budyniu. Gdyby masa była zbyt zwarta dolać troszkę wody , mieszać , aż będzie konsystencja gęstego budyniu.
- Przykryć w ciepłym miejscu na 30 minut , do wyrośnięcia.
- Keksówkę posmarować , dno można posypać płatkami owsianymi, włożyć wyrośnięte ciasto. Jajko roztrzepać , posmarować i posypać czarnuszką.
- Piekarnik rozgrzać do 220 stopni, wstawić i piec 50 – 60 minut do dobrego zrumienienia. Gdyby zbyt szybko się rumienił można przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu wyłożyć podstawkę do wystudzenia.
No nie uwierzy pani – piekłam dzisiaj chleb na maślance! Miałam inny przepis, ale dzięki jej dodatkowi pieczywo jest długo świeże. A pani przepis sobie zapisuję 🙂
Mnie też smakuje , jest taki wilgotny , ja próbuję ostatnio różne chleby , więc te kupione wcale mi nie smakują. 🙂
MNie też nie smakują kupne, najlepsze są, gdy babcia upiecze 😉
Proszę spróbować tego . prosty w przygotowaniu. 🙂