Chleb na maślance

Prosty w przygotowaniu, smaczny , wilgotny , każdemu posmakuje.

Szczegóły

Liczba porcji

1 chlebek

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Mąka żytnia – 25 dag

  • Mąka pszenna – 25 dag

  • Maślanka – 250 ml

  • Ciepła woda – 250 ml

  • Drożdże – 25 g

  • Płatki owsiane – 1/2 szklanki

  • Ziarna słonecznika, lnianego siemienia – 1/2 szklanki

  • Cukier – 1 łyżeczka

  • Sól – 1 łyżeczka

  • Jajko kurze – 1 szt

  • Czarnuszka do posypania

  • Tłuszcz do posmarowania keksówki.

Kroki

  • Drożdże rozpuścić z 1 łyżeczką cukru i trochę ciepłej wody.
  • Mąki przesiać, wymieszać z solą, płatkami owsianymi oraz ziarnami słonecznika i lnianego siemienia.
  • Do sypkich produktów dodać rozpuszczone drożdże, resztę ciepłej wody, maślankę, mieszać łyżką 5 – 8 minut do uzyskania konsystencji gęstego budyniu. Gdyby masa była zbyt zwarta dolać troszkę wody , mieszać , aż będzie konsystencja gęstego budyniu.
  • Przykryć w ciepłym miejscu na 30 minut , do wyrośnięcia.
  • Keksówkę posmarować , dno można posypać płatkami owsianymi, włożyć wyrośnięte ciasto. Jajko roztrzepać , posmarować i posypać czarnuszką.
  • Piekarnik rozgrzać do 220 stopni, wstawić i piec 50 – 60 minut do dobrego zrumienienia. Gdyby zbyt szybko się rumienił można przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu wyłożyć podstawkę do wystudzenia.
 

4 komentarze

  1. Marzynia

    No nie uwierzy pani – piekłam dzisiaj chleb na maślance! Miałam inny przepis, ale dzięki jej dodatkowi pieczywo jest długo świeże. A pani przepis sobie zapisuję 🙂

     
    • Marianna

      Mnie też smakuje , jest taki wilgotny , ja próbuję ostatnio różne chleby , więc te kupione wcale mi nie smakują. 🙂

       
  2. MNie też nie smakują kupne, najlepsze są, gdy babcia upiecze 😉

     

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*