Bułki ze śliwkami

Sezon na śliwki się zaczyna, proponuję pyszne bułki ze śliwkami.

Szczegóły

Liczba porcji

20 szt.

Czas przygotowania

90 minut

Lista składników

  • Śliwki świeże – 1 kg

  • Mąka – 700 g

  • Jajka kurze – 5 szt.

  • Cukier biały kryształ – 1 szklanka

  • Cukier brązowy – 20 łyżeczek

  • Masło – 125 g

  • Drożdże – 60 g

  • Mleko – 330 ml

  • Szczypta soli

Kroki

  • Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli.
  • Masło rozpuścić. Mleko podgrzać.
  • Drożdże utrzeć z 2 łyżkami cukru białego, dodać trochę mleka oraz 3 łyżki mąki,dokładnie wymieszać aby rozczyn przypominał gęstą śmietanę. Pozostawić do rośnięcia,
  • 4 jajka ubić na puszysto z resztą białego cukru, dodać rozczyn,resztę mleka, mąki i bardzo dokładnie wyrobić ciasto aby odchodziło od naczynia w którym się wyrabia. Dodać masło i dalej wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne i sprężyste. Pozostawić do wyrośnięcia.
  • Gdy ciasto podwoi objętość wyjąć i podzielić na 4 części. Każdą część podzielić na 5 części.
  • Śliwki umyć, usunąć pestki pokroić na półksiężyce.
  • Każdą część rozwałkować na kółko i dnem szklanki wycisnąć środek .
  • W powstały środek ułożyć pokrojone śliwki.
  • Pozostawić do wyrośnięcia.Jajko rozkłócić i posmarować brzegi ciasta a na śliwki na każdej bułce posypać po 1 łyżeczce brązowego cukru.
  • Piekarnik rozgrzać do 190 stopni, wstawić bułki i piec 15 – 20 minut jak będą dobrze rumiane.
 

2 komentarze

  1. Marzynia

    Nasze śliwki dopiero dojrzewają, ale już niedługo. Mam to szczęście, że mieszkam na wsi, więc prawie wszystkie płody ziemi mam swoje. A jaki gatunek pani brała do tych drożdżówek?
    P.S. Z kilograma śliw to chyba domownicy mieli tych pyszności na kilka dni!

     
    • Marianna

      Śliwki to nowa odmiana węgierki , ale nie moje ja je kupiłam,faktycznie bułek było trochę, miałam gości więc nie były długo , gdyż jeszcze ciepłe były jedzone, a że smakowały więc ubywały szybko. 😉

       

Skomentuj Marzynia Cancel

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*