Pyszne aromatyczne , skuszą każdego.
Szczegóły
Liczba porcji
28 szt
Czas przygotowania
40 minut
Czas pieczenia
30 minut
Lista składników
Mąka pszenna – 60 dag + do podsypania
Masło – 100 g
Jajka kurze – 3 żółtka + całe jajko
Cukier -3 / 4 szklanki
Drożdże – 50 g
Jabłka – 4 szt
Szczypta soli
Mleko – 1 szklanka
Cynamon – 1/2 łyżeczki
Kroki
- Jabłka obrać utrzeć na tarce o grubszych otworach usmażyć z 1/4 szklanki cukru oraz cynamonem. Mąkę przesiać. Masło rozpuścić . Mleko lekko podgrzać.
- Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 1 łyżkę cukru , mąki oraz trochę mleka, wymieszać pozostawić w ciepłe miejsce aby zaczęły rosnąć.
- Żółtka oraz całe jajko ubić z cukrem, dodać rosnące drożdże, mleko, mąkę oraz szczyptę soli, ciasto mieszać aż będzie sprężysta , dodać rozpuszczone masło, wyrabiać ciasto aż będzie elastyczne oraz będzie odchodziło od ścianek naczynia. Pozostawić do wyrośnięcia około 45 minut.
- Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, podzielić na 4 części, z każdej uformować wałek, dzieląc go na 7 części , z każdej uformować kulkę którą rozwałkować od jednego brzegu ponacinać , na drugim umieścić porcję jabłek.
- Zwinąć formując bułeczkę.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i układać kolejno robione bułeczki , do wyczerpania składników. Pozostawić do wyrośnięcia a następnie posmarować roztrzepanym białkiem.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić i piec 15 minut lub dobrego zrumienienia bułek.