Bułeczki z jabłkami

Pyszne aromatyczne , skuszą każdego.

Szczegóły

Liczba porcji

28 szt

Czas przygotowania

40 minut

Czas pieczenia

30 minut

Lista składników

  • Mąka pszenna – 60 dag + do podsypania

  • Masło – 100 g

  • Jajka kurze – 3 żółtka + całe jajko

  • Cukier -3 / 4 szklanki

  • Drożdże – 50 g

  • Jabłka – 4 szt

  • Szczypta soli

  • Mleko – 1 szklanka

  • Cynamon – 1/2 łyżeczki

Kroki

  • Jabłka obrać utrzeć na tarce o grubszych otworach usmażyć z 1/4 szklanki cukru oraz cynamonem. Mąkę przesiać. Masło rozpuścić . Mleko lekko podgrzać.
  • Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 1 łyżkę cukru , mąki oraz trochę mleka, wymieszać pozostawić w ciepłe miejsce aby zaczęły rosnąć.
  • Żółtka oraz całe jajko ubić z cukrem, dodać rosnące drożdże, mleko, mąkę oraz szczyptę soli, ciasto mieszać aż będzie sprężysta , dodać rozpuszczone masło, wyrabiać ciasto aż będzie elastyczne oraz będzie odchodziło od ścianek naczynia. Pozostawić do wyrośnięcia około 45 minut.
  • Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, podzielić na 4 części, z każdej uformować wałek, dzieląc go na 7 części , z każdej uformować kulkę którą rozwałkować od jednego brzegu ponacinać , na drugim umieścić porcję jabłek.
  • Zwinąć formując bułeczkę.
  • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i układać kolejno robione bułeczki , do wyczerpania składników. Pozostawić do wyrośnięcia a następnie posmarować roztrzepanym białkiem.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić i piec 15 minut lub dobrego zrumienienia bułek.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*