Pyszna , aromatyczna wprost na Wielkanoc
Szczegóły
Liczba porcji
16 porcji
Czas przygotowania
15 minut
Czas pieczenia
50 minut
Lista składników
Mąka tortowa – 150 g
Mąka ziemniaczana – 100 g
Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki
Mielone pistacje – 4 łyżki
Pasta pistacjowa – 3 łyżeczki
Jajka kurze – 4 szt
Cukier – 170 g
Olej – 200 ml
Kawałki różnej czekolady – garść
Cukier puder do posypania
Kroki
- Mąki przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi pistacjami.
- Jajka wybić , ubić na puszysto z cukrem, dodać pastę pistacjową a następnie dodawać stopniowo produkty sypkie oraz olej cały czas mieszając, do wyczerpania składników. Na koniec dodać czekoladę.
- Foremkę z kominem o średnicy 23 cm wysmarować tłuszczem. Ciasto wymieszać z kawałkami czekolady, wlać do formy.
- Piekarnik rozgrzać do 170 stopni , wstawić i piec 50 minut lub suchego patyczka.
- Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.