Babka pistacjowa

Pyszna , aromatyczna wprost na Wielkanoc

Szczegóły

Liczba porcji

16 porcji

Czas przygotowania

15 minut

Czas pieczenia

50 minut

Lista składników

  • Mąka tortowa – 150 g

  • Mąka ziemniaczana – 100 g

  • Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki

  • Mielone pistacje – 4 łyżki

  • Pasta pistacjowa – 3 łyżeczki

  • Jajka kurze – 4 szt

  • Cukier – 170 g

  • Olej – 200 ml

  • Kawałki różnej czekolady – garść

  • Cukier puder do posypania

Kroki

  • Mąki przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi pistacjami.
  • Jajka wybić , ubić na puszysto z cukrem, dodać pastę pistacjową a następnie dodawać stopniowo produkty sypkie oraz olej cały czas mieszając, do wyczerpania składników. Na koniec dodać czekoladę.
  • Foremkę z kominem o średnicy 23 cm wysmarować tłuszczem. Ciasto wymieszać z kawałkami czekolady, wlać do formy.
  • Piekarnik rozgrzać do 170 stopni , wstawić i piec 50 minut lub suchego patyczka.
  • Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*