Prosta w przygotowaniu, smaczna , aromatyczna.
Szczegóły
Liczba porcji
6 porcji
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
30 minut
Lista składników
Batat większy – 1 szt
Brokuł – 1/2 szt
Kapary w zalewie – 100 g
Papryka czerwona – 1/2 szt
Papryka żółta – 1/2 szt
Jajka kurze – 3 szt
Przyprawa do sałatek -1 łyżeczka
Sól, pieprz czarny mielony
Oliwa z oliwek do polania lub majonez
Kroki
- Brokuł umyć , rozebrać na różyczki , ugotować. Batat obrać , ugotować. Jajka ugotować na twardo , obrać.
- Wystudzony brokuł umieścić w salaterce. Kapary osączyć , dodać.

- Jajka pokroić w kostkę , dodać.

- Papryki umyć , pokroić w kostkę , dodać.

- Batat pokroić w kostkę , dodać.

- Doprawić solą, pieprzem, przyprawą do sałatek , wymieszać , pozostawić w lodówce 1 godzinę aby smaki się wymieszały.

- Podawać polaną oliwą z oliwek lub obok umieścić kleksy z majonezu i przed jedzeniem wymieszać.

Pani Marysiu, sałatki z batatem nawet ja nie robiłam, co już bloguję 16 lat 🙂 Jest pani odważną eksperymentatorką w kuchni!
Bataty są smaczne w sałatce i nie tylko , robiłam już zupę krem oraz kluski takie jak kopytka, są to fajne dania. 🙂