Delikatne mięso kurczaka otulone warzywami, stanowi smaczne i apetyczne danie.
Szczegóły
Liczba porcji
4 porcje
Czas przygotowania
20 minut
Czas pieczenia
30 minut
Lista składników
- Filet z kurczaka pojedynczy 
- Kalafior – 4 duże różyczki 
- Ziemniaki – 30 dag 
- Papryka czerwona – 1/2 szt 
- Papryka zielona – 1/2 szt 
- Papryka żółta – 1/2 szt 
- Cebula biała – 1 szt 
- Ser żółty – 4 plastry 
- Majonez – 2 łyżki 
- Keczup – 2 łyżki 
- Przyprawa do kurczaka – 2 łyżeczki 
- Sól, pieprz czarny mielony 
- Olej do smażenia 
Kroki
- Fileta umyć , przeciąć na 4 części, doprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka.
- Różyczki kalafiora ugotować. Ziemniaki obrać , pokroić w plastry podgotować. Cebulę obrać , pokroić w kostkę. Papryki umyć , pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać trochę oleju , wrzucić cebulę, smażyć 5 minut, dodać papryki , doprawić solą i pieprzem, smażyć 4 minuty.
- Majonez wymieszać z keczupem.
- W naczyniu żaroodpornym ułożyć plastry ziemniaków , a na nich cebulę z papryką. 
- Na nich ułożyć porcje fileta. 
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić i piec 20 minut, wyjąć posmarować sosem majonezowo – keczupowym, ułożyć różyczki kalafiora. 
- Nakryć plastrami sera. 
- Wstawić do piekarnika i piec 10 minut lub dobrego zrumienienia sera. Podawać z ulubionymi dodatkami. 
 
        
To wygląda jak zapiekane chmurki 🙂
Fajne porównanie, polecam. 🙂