Puszyste naleśniki

Delikatne, lekkie, z dodatkiem owoców zawsze smaczne.

Szczegóły

Liczba porcji

10 szt

Czas przygotowania

15 minut

Czas smażenia

20 minut

Lista składników

  • Mleko – 1 szklanka

  • Woda mineralna gazowana – 1/2 szklanki

  • Jajka kurze – 2 szt

  • Mąka pszenna – 1 1/2 szklanki

  • Cukier – 4 łyżki

  • Borówki – 100 g

  • Konfitura z borówek – 8 łyżek

  • Ser do naleśników – 250 g

  • Śmietana 30 % – 100 ml

  • Czekolada gorzka – 4 kostki

  • Olej – 3 łyżki

Kroki

  • Jajka ubić z cukrem, dodać mleko, wodę , olej, wymieszać ,dodać mąkę i dokładnie wymieszać , Pozostawić chwilę aby ciasto odpoczęło. Patelnię do naleśników rozgrzać , wlewać porcje cienkim strumieniem, smażyć na rumiano z obu stron.
  • Borówki umyć. Śmietanę ubić na sztywno . Czekoladę zatrzeć na wiórki.
  • Naleśniki posmarować serkiem.
  • Ułożyć porcję borówek.
  • Złożyć w prostokąt, wierzch posmarować konfiturą z borówek.
  • Zrobić kleksy z bitej śmietany i posypać czekoladą.
 

2 komentarze

  1. Marzynia

    Dzień dobry pani Marysiu! Ja też niedawno robiłam naleśniki z serem i owocami, ale wykorzystałam serek z jogurtu (samodzielnie zrobiony), niech pani spróbuje, jaki pyszny. Przepis na mojej stronie.
    Niestety, moje naleśniki nie miały takiego ślicznego ozdobienia ze śmietankowych rozetek 🙂

     

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*