Delikatne, lekkie, z dodatkiem owoców zawsze smaczne.
Szczegóły
Liczba porcji
10 szt
Czas przygotowania
15 minut
Czas smażenia
20 minut
Lista składników
Mleko – 1 szklanka
Woda mineralna gazowana – 1/2 szklanki
Jajka kurze – 2 szt
Mąka pszenna – 1 1/2 szklanki
Cukier – 4 łyżki
Borówki – 100 g
Konfitura z borówek – 8 łyżek
Ser do naleśników – 250 g
Śmietana 30 % – 100 ml
Czekolada gorzka – 4 kostki
Olej – 3 łyżki
Kroki
- Jajka ubić z cukrem, dodać mleko, wodę , olej, wymieszać ,dodać mąkę i dokładnie wymieszać , Pozostawić chwilę aby ciasto odpoczęło. Patelnię do naleśników rozgrzać , wlewać porcje cienkim strumieniem, smażyć na rumiano z obu stron.
- Borówki umyć. Śmietanę ubić na sztywno . Czekoladę zatrzeć na wiórki.
- Naleśniki posmarować serkiem.
- Ułożyć porcję borówek.
- Złożyć w prostokąt, wierzch posmarować konfiturą z borówek.
- Zrobić kleksy z bitej śmietany i posypać czekoladą.
Dzień dobry pani Marysiu! Ja też niedawno robiłam naleśniki z serem i owocami, ale wykorzystałam serek z jogurtu (samodzielnie zrobiony), niech pani spróbuje, jaki pyszny. Przepis na mojej stronie.
Niestety, moje naleśniki nie miały takiego ślicznego ozdobienia ze śmietankowych rozetek 🙂
Z pewnością sprawdzę, oraz wypróbuję .:)