Zawijane ze schabu

Schab z dodatkami , zawinięty w roladę , staje się aromatyczny, kruchy, może być idealnym daniem obiadowym na różne okazje.

Szczegóły

Liczba porcji

5 szt

Czas przygotowania

15 minut

Czas gotowania

40 minut

Lista składników

  • Schab – 5 plastrów

  • Śliwki suszone – 15 szt

  • Plastry boczku – 10 szt

  • Bulion warzywny – 1 1/2 szklanki

  • Musztarda francuska – 5 łyżeczek

  • Śmietana18 % – 3 łyżki

  • Przyprawa do mięsa wieprzowego – 5 łyżeczek

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Olej do podsmażenia

Kroki

  • Plastry schabu umyć , rozbić, doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do mięsa wieprzowego. Posmarować lekko musztardą. Ułożyć plastry boczku.
  • Wzdłuż jednego boku ułożyć śliwki.
  • Zwinąć w roladę , spiąć wykałaczkami.
  • Każdego doprawić solą , pieprzem oraz przyprawą do mięsa wieprzowego. W brytfance lub garnku rozgrzać trochę oleju i obsmażyć zawijane z każdej strony, zalać bulionem i gotować wolno 35 minut, doprawić śmietaną i jeszcze całość gotować 5 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami.
 

8 komentarzy

  1. Marzynia

    To niezwykle wykwintne danie! Kusi, aby zrobić, ale mam pytanie: jak cienko trzeba rozbić te plastry schabu?

     
    • Marianna

      W miarę cienko, najlepiej kupić schab w całości i samemu kroić plastry, gdyż gotowe kupione mogą być za grube , trudno by było ich rozbić , i zawinąć z dodatkami. 🙂

       
  2. Marzynia

    Dziękuję! Ma pani rację z tym schabem, gotowe plastry mogą być za grube 🙂

     
  3. Pani Mario! Tutaj wdzięczny konsument (prywatnie mąż Marzyni). Właśnie zjadłem roladki schabowe wg Pani przepisu i chciałem wyrazić satysfakcję z tego dania. szczególnie mi smakowała ta śliwka w środku. Bardzo mnie cieszy, że ten przepis wejdzie do naszej kuchni (bo takie życzenie wyraziłem, a kochana żona potwierdziła). Pozdrawiam Panią serdecznie – Jacek

     
    • Marianna

      Bardzo się cieszę że danie które zaproponowałam bardzo posmakowało, ale to też zasługa Pani Marzyni , która z pewnością jest świetną kucharką. Pozdrawiam serdecznie . 🙂

       
  4. Roladki na bogato 🙂 świetny pomysł na schab 🙂

     
    • Marianna

      Ja preferuję schab z dodatkami , gdyż wtedy jest bardziej smaczny i aromatyczny. Polecam, 🙂

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*