Lekka sałatka z wykorzystaniem nowalijek. Smak i aromat uzupełnia tuńczyk, oliwki , pomidor.
Szczegóły
Liczba porcji
6 porcji
Czas przygotowania
30 minut
Calories
Lista składników
Sałata rzymska – 6 listków
Ziemniaki – 2 szt
Rzodkiewka – 8 szt
Tuńczyk w sosie własnym – 80 g
Pomidor – 1 szt
Oliwki czarne – 12 szt
Cebulka – 1 szt
Czosnek – 1 ząbek
Majonez – 3 łyżki
Jogurt naturalny – 3 łyżki
Sok z cytryny – 1 łyżeczka
Sól, pieprz czarny mielony
Kroki
- Sałatkę umyć , osuszyć . Ziemniaki ugotować , lub wykorzystać pozostałe z obiadu. Rzodkiewki umyć , pokroić w półkrążki.
- W salaterce wyłożyć liście sałaty , na niej pokrojone w plastry ziemniaki , na ziemniaki ułożyć krążki rzodkiewki , doprawić solą i pieprzem.
- Tuńczyka osączyć z zalewy , ułożyć.
- Pomidora umyć , pokroić w kostkę. Oliwki przekroić na połowę. Oliwki ułożyć po środku salaterki , obok pomidora.
- Majonez wymieszać z jogurtem , dodać sok z cytryny , przeciśnięty ząbek czosnku, doprawić solą , wymieszać i polać sałatkę. Cebulkę pokroić na drobno , posypać po wierzchu. Schłodzić w lodówce.