Urozmaicone danie z wykorzystaniem naleśników , wprost na piątkowy obiad i nie tylko.
Szczegóły
Liczba porcji
4 szt
Czas przygotowania
30 minut
Czas pieczenia
15 minut
Lista składników
Jajka kurze – 2 szt
Mleko – 1 szklanka
Mąka tortowa – 1 szklanka
Olej – 2 łyżki
Szpinak – 100g
Pieczarki – 15 dag
Konfitura z borówki – 6 łyżek
Ser mozzarella – 10 dag
Orzechy włoskie drobno krojone – 6 łyżek
Tarta bułka – 4 łyżki
Sól, pieprz czarny mielony
Gałka muszkatołowa – 1/2 łyżeczki
Kroki
- Szpinak umyć osączyć. Pieczarki obrać , pokroić. Na patelni rozgrzać trochę oleju wrzucić szpinak , doprawić solą i pieprzem, smażyć 4 minuty , dodać gałkę muszkatołową , smażyć chwilę, wrzucić pieczarki ,doprawić solą , smażyć do odparowania wody około 10 minut. Wystudzić.
- Jajko wybić , dodać szczyptę soli ubić , dodać mleko, mąkę olej bardzo dokładnie wymieszać, pozostawić chwilę.
- Rozgrzać patelnię do smażenia naleśników, wlewać po porcji i smażyć do dobrego zrumienienia z obu stron.
- Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach. Jajko wybić i roztrzepać.
- Naleśnik posmarować po środku konfiturą.
- Na nią wyłożyć porcję usmażonego szpinaku i pieczarek.
- Posypać porcją sera.
- Zwinąć w paczuszkę , zanurzyć w jajku , następnie w tartej bułce, wierzch posypać orzechami.
- Z pozostałymi postąpić identycznie, następnie umieścić ich w naczyniu żaroodpornym.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić i piec 15 minut do zrumienienia. Podawać z ulubionymi dodatkami.