Super aromatyczna , zachęcająca do wypróbowania , o wyrazistym smaku. Uświetni każdą imprezę.
Szczegóły
Liczba porcji
8 porcji
Czas przygotowania
30 minut
Calories
Lista składników
Szpinak – 100 g
Boczek krojony w słupki – 170 g
Pomidorki koktajlowe – 20 szt
Jajka kurze – 2 szt
Oliwki czarne – 10 szt
Słonecznik – 6 łyżek
Jogurt naturalny – 4 łyżki
Śmietana 18 % – 3 łyżki
Majonez – 4 łyżki
Sok z cytryny – 2 łyżeczki
Czosnek – 2 ząbki
Sól, pieprz czarny mielony
Kroki
- Jajka ugotować na twardo , obrać pokroić na ćwiartki. Boczek wysmażyć, wystudzić. Słonecznik podprażyć na patelni. Szpinak umyć , osączyć na papierowym ręczniku.
- Jogurt , śmietanę, majonez wymieszać, dodać sok z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek , doprawić solą , wymieszać.
- W salaterce ułożyć połowę szpinaku.
- Doprawić solą i pieprzem. Na szpinak wyłożyć boczek.
- Pomidorki koktajlowe umyć, przekroić na połowę , ułożyć.
- Posypać słonecznikiem.
- Polać połową przygotowanego sosu.
- Ułożyć kolejną warstwę szpinaku.
- Na szpinaku ułożyć jajka, przekrojone na połowę oliwki oraz pomidorki koktajlowe.
- Polać resztą sosu, udekorować, szpinakiem oraz pomidorkami. Pozostawić w lodówce aby smaki się wymieszały.