Tradycyjne mielone przygotowane z dodatkami stanowią apetyczne danie.
Szczegóły
Liczba porcji
4 porcje
Czas przygotowania
15 minut
Czas pieczenia
40 minut
Lista składników
Mięso wieprzowe mielone – 25 dag
Ser mozzarella – 5 dag
Jabłko – 1 szt
Papryka czerwona – 1/2 szt
Bakłażan – 1 szt
Płatki owsiane – 3 łyżki
Jajko kurze – 1 szt
Przyprawa do mięsa wieprzowego – 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
Sól, pieprz czarny mielony
Kroki
- Mięso doprawić solą i pieprzem, przyprawą do mięsa wieprzowego. Z kawałka sera uciąć 2 plastry, resztę zetrzeć na tarce o grubszych otworach. Paprykę , jabłko umyć, jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubszych otworach, dodać do mięsa. Dodać płatki, jajko kurze i dokładnie wymieszać.
- Bakłażana umyć , pokroić na 4 części, ułożyć w naczyniu żaroodpornym , doprawić ziołami prowansalskimi.
- Z przygotowanego mięsa, uformować kotlety i ułożyć na bakłażanie.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić i piec 30 minut. Plastry sera pokroić w paski i ułożyć na podpieczonych kotletach.
- Wstawić i piec do dobrego zrumienienia sera.
- Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie z podpieczonymi ziemniakami i pomidorami.
Ja niedawno piekłam mielone na plastrach kapusty. Ale te na bakłażanie to jeszcze większy rarytas. I tak apetycznie ten talerz wygląda, ziemniaczki, pomidorek… Rozpływam się, bo u mnie dzisiaj były tylko kluski z serem, dobre, ale strasznie oklepane
Ja też nie robiłam ich w piątek , ale wcześniej, tylko dziś je umieściłam. Tak popularne mielone należy robić z dodatkami , gdyż takie proste nie cieszą się uznaniem domowników, każdy szuka czegoś nowego.
Fajny ten podkład warzywny, mięso na pewno jest soczyste. Spróbuję na razie na cukinii, dziękuję za inspirację
Można na cukinii , też fajnie smakuje.