Super aromatyczne , orzeźwiające ciasto, idealne na każdą okazję.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Jabłka – 1 kg
Pigwowiec – 5 szt
Jajka kurze – 5 szt
Mąka tortowa – 3 szklanki
Cukier drobny – 52 dag
Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki
Masło – 20 dag
Śmietana 18 % – 2 łyżki
Mąka ziemniaczana – 1 łyżka
Śmietana 30 % – 500 ml
Ser mascarpone – 250 g
Szczypta soli
Kroki
- Jabłka , pigwowiec umyć, zetrzeć na tarce o grubszych otworach , dodać 20 dag cukru, usmażyć.
- Mąkę przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć na puszysto z masłem i 18 dag cukru, dodać śmietanę oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce około 1 godziny.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto i włożyć do blaszki. Na ciasto wyłożyć jabłka z pigwą.
- Wstawić do piekarnika i piec 25 minut.
- Białka ubić dodając szczyptę soli, stopniowo ubijając dodawać po 1 łyżce cukru, do wyczerpania, na koniec mąkę ziemniaczaną, wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do 150 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, do blaszki wyłożyć przygotowaną bezę.
- Wstawić do piekarnika, piec około 1 godziny , do suchego patyczka.
- Śmietanę ubić na sztywno z 3 łyżkami cukru, wymieszać z serkiem mascarpone, wyłożyć na jabłka.
- Przykryć wystudzoną bezą.
- Schłodzić około 4 godzin. Podzielić na porcje.