Końcówka lata zamknięta w smaku ciasta. Porcji jego nikt się nie oprze.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
70 minut
Cooking time
Lista składników
Ser biały – 50 dag
Jabłka – 1 kg
Maliny – 35 dag
Jajka kurze – 7 szt.
Cukier biały kryształ – 50 dag
Mąka tortowa – 16 dag
Mąka ziemniaczana – 1 łyżka
Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki
Marchewka średnia – 2 szt.
Śmietana 30 % – 220 ml
Galaretka o smaku malinowym – 1 szt.
Budyń o smaku waniliowym – 40 g – 1 szt.
Cynamon – 1 łyżeczka
Kroki
- Jabłka obrać , zetrzeć na tarce o grubszych otworach , dodać 12 dag cukru, usmażyć , pod koniec smażenia dodać cynamon. Wystudzić.
- Marchewkę obrać, utrzeć na tarce o drobnych otworach.
- Mąki wymieszać, przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. 4 jajka ubić na puszysto z 16 dag cukru. Masę jajeczną wymieszać z produktami sypkimi , na koniec dodać marchewkę i jeszcze raz wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 35 x 24 cm , wyłożyć papierem do pieczenia, wlać przygotowane ciasto.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut lub suchego patyczka.
- 3 jajka ubić na puszysto z 12 dag cukru, dodać biały ser, wymieszać, mieszając dodawać budyń i śmietanę. Na upieczone ciasto wyłożyć jabłka.
- Na jabłka wyłożyć przygotowany ser.
- Wstawić do piekarnika i piec tylko z górną grzałką w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.
- Maliny umyć , włożyć do rondelka, dodać 12 dag cukru, usmażyć konfiturę, pod koniec smażenia dodać galaretkę , wymieszać, wystudzić, wyłożyć na ciasto.
- Ciasto schłodzić 3 godziny, podzielić na porcje.