Szybkie pączki z opiekacza, smakują wybornie.
Szczegóły
Liczba porcji
28 szt.
Czas przygotowania
50 minut
Lista składników
Mąka tortowa – 260 g
Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki
Cukier – 150 g
Sól – szczypta
Jajko kurze – 2 szt.
Olej – 5 łyżek
Mleko – 1 szklanka
Czekolada gorzka – 1 tabliczka – 100g
Kroki
- Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Jajka wybić i ubić na puszysto z cukrem i solą, następnie dodawać stopniowo olej, mleko, produkty sypkie mieszać do wyczerpania składników. Ciasto ma konsystencję gęściejszą od ciasta naleśnikowego.
- Opiekacz rozgrzać.
- Ciasto umieścić w rękawie cukierniczym, wyciskać do pełna w otwory na donuty.
- Piec 6 – 8 minut, wyłożyć do ostudzenia na kratkę.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, zanurzać kolejno donuty.