Marchewkowy krem z nutą pomarańczy

Aksamitna, aromatyczna , pachnąca zupa.

Szczegóły

Liczba porcji

4 porcje

Czas przygotowania

50 minut

Lista składników

  • Marchewka – 5 szt.

  • Pietruszka – 1 szt.

  • Ziemniaki – 3 szt.

  • Seler – 1/4 szt.

  • Por – 1/4 szt.

  • Pomarańcza – 1 szt.

  • Bulion – 3/4 szklanki

  • Gorąca gotowana woda – 3 szklanki

  • Liść laurowy – 1 szt.

  • Ziele angielskie 3 ziarnka

  • Rozmaryn – 1/2 łyżeczki

  • Przyprawa chilli – 1/3 łyżeczki

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Masło – 2 łyżki

Kroki

  • Warzywa obrać , pokroić w grubszą kostkę.
  • W garnku rozpuścić masło, wrzucić warzywa, doprawić solą i pieprzem, dusić 3 minuty, zalać bulionem oraz gorącą wodą dodać liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn, gotować 25 minut.
  • Gdy gotuje się zupa , wycisnąć sok z pomarańczy – 1/2 szklanki.
  • Ugotowaną zupę zdjąć z ognia, wyjąć liść laurowy , ziele angielskie, zblendować.
  • Dodać sok z pomarańczy , doprawić pieprzem oraz chilli, gotować 2 minuty.
  • Podawać z groszkiem ptysiowym i kleksem śmietany.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*