Aksamitna, aromatyczna , pachnąca zupa.
Szczegóły
Liczba porcji
4 porcje
Czas przygotowania
50 minut
Lista składników
Marchewka – 5 szt.
Pietruszka – 1 szt.
Ziemniaki – 3 szt.
Seler – 1/4 szt.
Por – 1/4 szt.
Pomarańcza – 1 szt.
Bulion – 3/4 szklanki
Gorąca gotowana woda – 3 szklanki
Liść laurowy – 1 szt.
Ziele angielskie 3 ziarnka
Rozmaryn – 1/2 łyżeczki
Przyprawa chilli – 1/3 łyżeczki
Sól, pieprz czarny mielony
Masło – 2 łyżki
Kroki
- Warzywa obrać , pokroić w grubszą kostkę.
- W garnku rozpuścić masło, wrzucić warzywa, doprawić solą i pieprzem, dusić 3 minuty, zalać bulionem oraz gorącą wodą dodać liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn, gotować 25 minut.
- Gdy gotuje się zupa , wycisnąć sok z pomarańczy – 1/2 szklanki.
- Ugotowaną zupę zdjąć z ognia, wyjąć liść laurowy , ziele angielskie, zblendować.
- Dodać sok z pomarańczy , doprawić pieprzem oraz chilli, gotować 2 minuty.
- Podawać z groszkiem ptysiowym i kleksem śmietany.