Apetyczne i aromatyczne ciasto które każdy chętnie spróbuje.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Jajka kurze – 5 szt.
Mąka tortowa – 20 dag
Mąka ziemniaczana – 1 łyżka
Cukier kryształ – 20 dag
Marchewka średnia – 2 szt.
Śmietana 30 % – 200 ml
Serek mascarpone – 250 g
Galaretka wiśniowa – 2 szt.
Czekolada gorzka – 1/2 tabliczki
Rodzynki w czekoladzie – 100 g
Mleko – 3 łyżki
Płatki migdałowe do posypania
Kroki
- Marchewki obrać utrzeć na tarce o małych otworach.
- Mąkę tortową przesiać , dodać ziemniaczaną i proszek do pieczenia, wymieszać.
- Jajka ubić na puszysto z cukrem, dodać mąki z proszkiem do pieczenia, wymieszać , dodać marchewkę i razem wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wstawić do piekarnika i piec 20 minut lub do suchego patyczka.
- Ciasto wystudzić, przekroić na połowę.
- Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do zakrzepnięcia.
- Śmietanę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone, wymieszać, dodać krzepnącą galaretkę, wymieszać.
- Na jedną połowę ciasta wyłożyć połowę przygotowanej masy , posypać rodzynki.
- Przykryć drugą połową masy i na wierzch drugą połową ciasta.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej , wymieszać z 3 łyżkami mleka , położyć na wierzch ciasta, posypać płatkami migdałowymi.
- Schłodzić w lodówce 3 godziny , podzielić na porcje.