Pożywny krupnik, który rozgrzeje i poprawi samopoczucie.
Szczegóły
Liczba porcji
7 porcji
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Pęczak – 6 łyżek
Mięso mielone z indyka – 20 dag
Marchewka – 1 szt.
Pietruszka – 1 szt.
Seler – 1/4 szt.
Por – 1/4 szt.
Ziemniaki – 3 szt.
Śmietana 18 % – 2 łyżki
Jajko kurze – 1 szt.
Musztarda – 1 łyżeczka
Tarta bułka – 1 łyżka
Liść laurowy – 1 szt.
Ziele angielskie – 2 ziarenka
Rozmaryn – 1/2 łyżeczki
Mąka – 2 łyżki
Sól, pieprz czarny mielony
Woda – 7 szklanek
Przyprawa gyros
Ser mozzarella – 5 dag
Kroki
- Pęczak ugotować w/g przepisu na opakowaniu.
- Warzywa umyć , obrać, pokroić w kostkę. Warzywa umieścić w garnku, zalać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn, doprawić solą , gotować 15 minut.
- Gdy gotuje się zupa , mięso doprawić solą , przyprawą gyros, dodać jajko, musztardę, utarty ser, tartą bułkę , wymieszać , uformować pulpety, obtoczyć w mące.
- Do gotującej się zupy dodać pęczak, pulpety, całość gotować 25 minut.
- Doprawić śmietaną i pieprzem, gotować 2 minuty. Przed podaniem posypać pietruszką.
Moja żona robi krupnik z pulpecikami – wiem, jakie to pyszne!
Cieszę się ,że gotujemy podobnie to znaczy , że wielu ludziom to smakuje , taka zupka może być tylko jako jedno danie dla zabieganych.