Sentymentalny powrót do lat dziecięcych i zup z robionymi kluseczkami.
Szczegóły
Liczba porcji
6 porcji
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Marchewka – 1 szt.
Pietruszka – 1 szt.
Por – 1/4 szt.
Seler – 1/4 szt.
Ziemniaki – 3 szt.
Schab – 2 plasterki
Cebula biała – 1/2szt.
Mąka pszenna – 1/2 szklanki
Jajko kurze – 1 szt.
Śmietana 18 % – 3 łyżki
Liść laurowy – 1 szt.
Ziele angielskie – 2 ziarnka
Oregano – 1/2 łyżeczki
Sól, pieprz czarny mielony
Olej do smażenia
Kroki
- Warzywa umyć , obrać , pokroić w kostkę. Schab pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić cebulę smażyć chwilę, dodać schab doprawić solą i pieprzem, smażyć 15 minut.
- Do garnka włożyć warzywa , zalać 1 1/3 litra wody, zagotować, dodać liść laurowy, ziele angielskie, oregano, doprawić solą, gotować 20 minut, dodać podsmażony schab i całość gotować 10 minut.
- Gdy gotuje się zupa , do miseczki wsypać mąkę wbić jajko , dodać szczyptę soli , zagnieść ciasto.
- Na gotującą się zupę , z ciasta skubać małe kluseczki i wrzucać do niej, całość gotować 3 minuty. Doprawić śmietaną i pieprzem, gotować 2 minuty. Przed podaniem, posypać pietruszką.
Pani Marianno, no Pani to już gotuje całkowicie jak w mojej rodzinie! Skubane kluseczki robiła Babcia Bronia!
Ja ostatnio często chętnie czytam stare zapiski które odnalazłam, żałuję że zostało tak mało bo to teraz wszystkim smakuje. Pozdrawiam