Zawijaski z kremem malinowym

Ciasteczka wykonane bez dodatku cukru, są pyszne i lekkie.

Szczegóły

Liczba porcji

32 szt.

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Jajka kurze – 4 szt.

  • Mąka tortowa – 1 szklanka

  • Masło – 1/2 kostki – 12,5 dag

  • Woda – 1/2 szklanki

  • Śmietana 18% – 220 ml

  • Serek mascarpone – 250 g

  • Maliny świeże – 30 dag

  • Czekolada gorzka – 1/2 tabliczki

Kroki

  • Ciasto: Wodę zagotować z masłem, dodać mąkę i energicznie mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Przestudzić. Dodać jajka i utrzeć ciasto.
  • Blaszkę posmarować lekko tłuszczem. Ciasto nakładać do maszynki do dekoracji i wyciskać na blaszkę , tworząc zawijaski.
  • Piekarnik rozgrzać do 200 stopni , wstawić zawijaski i piec 20 minut lub dobrego zrumienienia.
  • Śmietanę ubić na puszysto, dodać serek utrzeć dalej następnie maliny ucierać na jednolitą masę.
  • Maszynkę do dekoracji ciasta wypełnić kremem i wbijając się od spodu , wciskać krem do środka.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i tworzyć kleksy na zawijaskach.
  • Schłodzić w lodówce 3 godziny.
 

2 komentarze

  1. Marzynia Mamcia

    To takie małe ptyśki 🙂

     
    • Marianna

      Można tak je nazwać ,one mogły być troszkę mniejsze ale miałam mało czasu , potrzebne były na już. 😉

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*