Lato to sezon na ciasta ze świeżymi owocami, proponuję, aromatyczne z porzeczkami.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcje
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Porzeczki czerwone – 30 dag
Jajka kurze – 5 szt.
Mąka tortowa – 20 dag
Cukier biały kryształ – 20 dag
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Ser biały – 350 g
Śmietana 30% – 220 ml
Galaretka przezroczysta – 2 szt.
Galaretka porzeczkowa – 2 szt.
Kroki
- Jajka wybić, ubić na puszysto z cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masę jajeczną połączyć z mąką i proszkiem.
- Porzeczki obrać, umyć, usunąć szypułki. Podzielić na 3 części.
- Jedną część porzeczek dodać do ciasta i wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut lub do suchego patyczka.
- Wyjąć, wystudzić, przekroić na połowę.
- Galaretki przezroczyste rozpuścić w 1 1/2 szklanki gorącej gotowanej wody, pozostawić do stężenia.
- Gdy galaretka zaczyna krzepnąć, śmietankę ubić na sztywno dodać serek, wymieszać, dodać tężejącą galaretkę oraz porcję porzeczek, wymieszać i wyłożyć na ciasto.
- Przykryć drugą połową ciasta, na wierzch wyłożyć 3 część porzeczek.
- Galaretki porzeczkowe rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody, odstawić do stężenia.
- Gdy zaczną tężeć wylać na ciasto.
- Schłodzić w lodówce 3 godziny, pokroić na porcje.
Witam. Wprawdzie sezon porzczkowy dawno za nami, ale niebawem będzie nowy? o jaki ser biały chodzi? mascarpone, zwykły twaróg czy jeszcze inny, zmielony?
Witam , to jest ser biały zwykły twaróg taki bez mielenia,można kupić w mniejszych porcjach niż ten z którego większość osób robi serniki, ja go często wykorzystuję. :). Pozdrawiam
Dziękuję za informację i pozdrawiam.