Zdrowa i smaczna zupa na domowym zakwasie.
Szczegóły
Liczba porcji
7 porcji
Czas przygotowania
40 minut
Lista składników
Kiełbasa wiejska – 20 dag
Boczek wędzony – 10 dag
Cebula biała – 1/2 szt.
Pieczarki – 25 dag
Wywar warzywny – 3 szklanki
Zakwas własnej roboty – 2 szklanki
Liść laurowy – 1 szt.
Ziele angielskie – 2 ziarenka
Rozmaryn – 1/2 łyżeczki
Cząber – 1/2 łyżeczki
Majeranek – 1 łyżeczka
Śmietana 18% – 1/2 szklanki
Sól, pieprz czarny mielony
Olej do smażenia
Kroki
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
- Pieczarki obrać, pokroić.
- Kiełbasę pokroić w półplasterki. Boczek pokroić w kostkę.
- Do garnka wlać trochę oleju, wrzucić cebulę i smażyć 2 minuty. Dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć 5 minut.
- Zalać wywarem z warzyw, dodać liść laurowy ziele angielskie, rozmaryn i cząber, gotować 10 minut.
- Dolać zakwas, gotować 5 minut.
- Śmietanę zahartować i dodać do żurku, gotować 2 minuty, doprawić pieprzem i majerankiem, gotować 1 minutę.
- Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i pieczywem.