Schab pod kołderką

Schab pieczony z dodatkiem warzyw, smakuje wyśmienicie.

Szczegóły

Liczba porcji

6 porcji

Czas przygotowania

80 minut

Lista składników

  • Schab – 6 plastrów

  • Pieczarki – 15 dag

  • Cebula biała – 1/2 szt.

  • Papryka czerwona – 1/2 szt.

  • Cukinia – 1/2 szt.

  • Ser mozzarella – 15 dag

  • Marynata klasyczna – 1 opakowanie

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka

  • Olej do smażenia

Kroki

  • Marynatę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Plastry schabu lekko rozbić, włożyć do przygotowanej marynaty, pozostawić przynajmniej na 2 godziny, można dłużej.
  • Cebulę obrać , pokroić w piórka.
  • Pieczarki obrać, pokroić.
  • Paprykę pokroić w kostkę.
  • Cukinię zetrzeć na tarce o grubszych otworach.
  • Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć zamarynowany schab. Wyjąć ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  • Do tłuszczu w którym smażył się schab, wrzucić cebulę smażyć 1 minutę, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć 4 minuty.
  • Do smażących się warzyw dodać paprykę, cukinię, doprawić ziołami prowansalskimi, całość smażyć 5 minut.
  • Podsmażone warzywa wyłożyć na schab.
  • Ser mozzarella utrzeć na tarce o grubszych otworach, pokryć warzywa.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić przygotowany schab, piec, aż ser się dobrze zrumieni około 20 minut.
  • Podawać z ziemniakami i np. mizerią z ogórków.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*