Schab pieczony z dodatkiem warzyw, smakuje wyśmienicie.
Szczegóły
Liczba porcji
6 porcji
Czas przygotowania
80 minut
Lista składników
Schab – 6 plastrów
Pieczarki – 15 dag
Cebula biała – 1/2 szt.
Papryka czerwona – 1/2 szt.
Cukinia – 1/2 szt.
Ser mozzarella – 15 dag
Marynata klasyczna – 1 opakowanie
Sól, pieprz czarny mielony
Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
Olej do smażenia
Kroki
- Marynatę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Plastry schabu lekko rozbić, włożyć do przygotowanej marynaty, pozostawić przynajmniej na 2 godziny, można dłużej.
- Cebulę obrać , pokroić w piórka.
- Pieczarki obrać, pokroić.
- Paprykę pokroić w kostkę.
- Cukinię zetrzeć na tarce o grubszych otworach.
- Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć zamarynowany schab. Wyjąć ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
- Do tłuszczu w którym smażył się schab, wrzucić cebulę smażyć 1 minutę, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć 4 minuty.
- Do smażących się warzyw dodać paprykę, cukinię, doprawić ziołami prowansalskimi, całość smażyć 5 minut.
- Podsmażone warzywa wyłożyć na schab.
- Ser mozzarella utrzeć na tarce o grubszych otworach, pokryć warzywa.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić przygotowany schab, piec, aż ser się dobrze zrumieni około 20 minut.
- Podawać z ziemniakami i np. mizerią z ogórków.