Aksamitna konsystencja, delikatny, subtelny smak i aromat, wprost do niedzielnej kawy.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
30 minut
Calories
Lista składników
Biszkopty podłużne – 200 g – 2 1/2 szt
Jagody – 15 dag
Galaretka o smaku borówkowym – 2 szt
Galaretka krystaliczna – 2 szt
Śmietana 30 % – 200 ml – 2 szt
Ser mascarpone – 250 g – 2 szt
Czekolada biała – 4 kratki
Czekolada gorzka – 4 kratki
- Galaretki o smaku borówkowym rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do zakrzepnięcia. Jagody umyć , zblendować.
- Blaszkę 24 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia , ułożyć warstwę biszkoptów.
- Śmietanę 1 szt ubić na sztywno , dodać borówki oraz ser mascarpone , wymieszać, dodać krzepnącą galaretkę , wymieszać wyłożyć na biszkopty.
- Przykryć warstwą biszkoptów. Schłodzić.
- Galaretki przezroczyste rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do zakrzepnięcia. Śmietanę ubić na sztywno , dodać ser mascarpone, krzepnącą galaretkę, wymieszać , wyłożyć na biszkopty.
- Czekolady zetrzeć na tarce na wiórki , posypać po wierzchu.
- Schłodzić w lodówce 4 godziny , pokroić na porcje.