Bogactwo warzyw, aromatów, wzbogacone o mięsny dodatek sprawia , że zupa jest sycąca i smaczna.
Szczegóły
7 porcji
15 minut
40 – 45 minut
Lista składników
Łopatka wieprzowa – 30 dag
Ziemniaki – 4 szt
Marchewka – 1 szt
Pietruszka – 1 szt
Por – 1/3 szt
Seler korzeń- 1/3 szt
Seler naciowy – 4 laski
Papryka czerwona – 1/3 szt
Papryka żółta – 1/3 szt
Papryka zielona – 1/3 szt
Cukinia – 1/3 szt
Kapusta biała – drobno pokrojona – 1 szklanka
Cebula biała – 1 szt
Serek topiony – 100 g
Przyprawa do mięsa wieprzowego – 2 łyżeczki
Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
Rozmaryn – 1/2 łyżeczki
Majeranek – 1/2 łyżeczki
Liść laurowy – 1 szt
Ziele angielskie – 3 – 4 ziarenka
Sól, pieprz czarny mielony
Olej do smażenia.
Kroki
- Łopatkę umyć , pokroić w kostkę , doprawić solą , pieprzem, przyprawą do mięsa wieprzowego.
- Cebulę obrać , pokroić w piórka. Marchewkę , pietruszkę , seler korzeniowy, obrać pokroić w kostkę. Por obrać , pokroić w kostkę.
- W garnku rozgrzać trochę oleju wrzucić cebulę podsmażyć aż lekko się zrumieni, dodać marchewkę , pietruszkę ,seler, por, kapustę , smażyć.
- Papryki, cukinię , seler naciowy umyć , pokroić , dodać do smażących się warzyw, doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, smażyć 5 minut , dodać przygotowane mięso i całość smażyć chwilę. Zalać 1, 2 litra gorącej gotowanej wody dodać liść laurowy, ziele angielskie, doprawić solą i gotować do miękkości warzyw i mięsa, około 35 minut.
- Gdy gotują się warzywa obrać ziemniaki , pokroić w kostkę, ugotować oddzielnie , około 10 minut, dodać do gotującej się zupy.
- Pod koniec gotowania dodać pokrojony ser topiony , gotować chwilę aż ser się rozpuści. Chwilę przed końcem gotowania doprawić pieprzem oraz majerankiem.
- Przed podaniem każdą porcję posypać świeżą pietruszką.
Pani Marysiu, właśnie to “wzbogacenie” i aromat dodanych przez panią przypraw czynią tę zupę naprawdę pyszną!
Zupy ostatnio próbuję dodatkowo uzupełniać , że niekiedy mogą być jako danie jednogarnkowe , gdy nie można gotować drugiego dania. 🙂 Pozdrawiam