Delikatne , kruche rogaliki, które zawsze wychodzą.
Szczegóły
Liczba porcji
16 szt
Czas przygotowania
20 minut
Czas pieczenia
25 minut
Lista składników
Mąka pszenna – 1 szklanka + do podsypania
Ziemniaki średnie – 2 szt
Ser biały – 125 g
Masło – 100 g
Jajka kurze – 1 szt
Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki
Marmolada do nadziewania
Kroki
- Wszystkie składniki o temperaturze pokojowej. Ziemniaki ugotować wcześniej ,ja wykorzystałam te które zostały z obiadu.
- Mąkę przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać ziemniaki przeciśnięte przez praskę oraz pokruszony ser. Dodać masło. Jajko wybić dodać żółtko.
- Wszystkie składniki zagnieść i wyrobić ciasto. Podzielić na połowę. Rozwałkować na koło , podzielić na 8 części , na każdej umieścić porcję marmolady.
- Zwinąć w rogaliki. umieścić w blaszce do pieczenia.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić i piec 25 minut ,aż będą rumiane.