Zupa krem porowo – serowa

Kremowa konsystencja, smak pełen aromatu, rozgrzewająca zupa na jesienne chłody.

Szczegóły

Liczba porcji

4 porcje

Czas przygotowania

15 minut

Czas gotowania

20 minut

Lista składników

  • Bulion lub rosół – 1 litr

  • Serek topiony – 100 g – 3 szt

  • Por – 1 szt

  • Czosnek – 2 ząbki

  • Masło – 2 łyżki

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Mini grzanki

  • Słonecznik – 3 łyżki

Kroki

  • Por obrać , pokroić w kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. W rondelku rozpuścić masło wrzucić pora , czosnek , doprawić solą i pieprzem, smażyć około 5 minut.
  • W garnku zagotować rosół, dodać smażonego pora , serki topione , gotować do całkowitego rozpuszczenia serków. Zblendować.
  • Na patelni podsmażyć słonecznik. Podawać ze słonecznikiem grzankami , można doprawić papryką lub pieprzem w/g uznania.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*