Aromatyczne ciasto do kawy lub herbaty.
Szczegóły
Liczba porcji
15 porcji
Czas przygotowania
20 minut
Czas pieczenia
40 minut
Lista składników
Brzoskwinie – 2 szt
Czekolada gorzka – 1/2 tabliczki
Jajka kurze – 3 szt
Cukier – 1/2 szklanki
Mąka tortowa – 1 1/2 szklanki
Olej – 1/2 szklanki
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Soda – 1/2 łyżeczki
Kroki
- Brzoskwinie umyć , zetrzeć na tarce o grubszych otworach. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Mąkę przesiać , wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia. Jajka ubić na puszysto z cukrem, dodać olej, wymieszać , dodawać stopniowo czekoladę i produkty sypkie , mieszać , na koniec dodać utartą brzoskwinię i całość wymieszać.
- Blaszkę 25 x 10 cm wyłożyć papierem do pieczenia , wlać ciasto.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić i piec 40 minut lub suchego patyczka.
- Po wystudzeniu posypać można cukrem pudrem , podzielić na porcje, można podawać z kleksem śmietany.