Delikatny, pięknie pachnący i idealnie rozprowadzający się po pieczywie.
Szczegóły
Liczba porcji
160 g
Czas przygotowania
15 minut
Czas smażenia
15 minut
Lista składników
Kurki – 80 g
Cieciorka w zalewie – 80 g
Pasta tahini – – 2 łyżki
Czosnek – 1 ząbek
Masło – 1 łyżka
Rozmaryn – 1/3 łyżeczki
Sok z cytryny – 1 łyżka
Sól, pieprz czarny mielony
Kroki
- Kurki oczyścić, umyć, większe przekroić. W rondelku rozpuścić masło, wrzucić kurki , doprawić solą, pieprzem, rozmarynem, usmażyć. Wystudzić.
- Cieciorkę osączyć z zalewy, umieścić w naczyniu do blendowania. Czosnek obrać przecisnąć przez praskę, dodać.
- Dodać wystudzone kurki , sok z cytryny, oraz pastę tahini, jeżeli nie mamy można dodać łyżkę sezamu i łyżkę oliwy z oliwek, zblendować na puszystą pastę.
- Podawać z ulubionym pieczywem.